Lidl & The Dutch Wave: bouwen aan duurzame ambities

Wat hebben The Dutch Wave en Lidl met elkaar gemeen? Meer dan je denkt! De Duitse supermarktgigant heeft namelijk een duidelijke missie om duurzaam de toekomst tegemoet te treden. En laten wij die nou ook hebben! Daarom is The Dutch Wave gevraagd mee te denken in de groene ambities van Lidl. Die reiken verder dan alleen het verminderen van voedselverspilling. Zo kijkt Lidl naar de gebieden logistiek, transport, vastgoed en omgeving. Ofwel de natuur. Dat de natuur niet saai en stoffig hoeft te zijn hebben we al meerdere malen bewezen. We vinden het dan ook ontzettend tof dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan een van de meest duurzame Lidl-vestigingen ooit: die in Eersel. En uiteraard ook op het feit dat Lidl daarmee nog hoger scoort op de BREAAM-criteria: dé certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Lees meer over dit bijzondere project!

Klimaatadaptief beplantingsconcept

Voor deze vestiging viel onze keuze gelijk op ons klimaatadaptieve beplantingsconcept. Klimaatadaptatie is het proces waarbij groen zich aanpast aan het actuele of verwachte klimaat. Denk hierbij aan het langer vasthouden van water in eigen groen, om het te kunnen gebruiken in de droge perioden. Ook infiltrering van regenwater in de grond wordt hierdoor vergemakkelijkt, wat het riool en de beplanting ten goede komt.  

Dit beplantingsconcept ziet er dus niet alleen heel fleurig uit, het stimuleert ook de lokale flora en fauna. Het heeft daarnaast een minimale onderhoudsbehoefte en brengt daardoor nauwelijks kosten met zich mee. Het spreekt vaak nog meer tot verbeelding dan de traditionele groenstroken, een win-winsituatie als je het ons vraagt.

Nog meer duurzame ideeën

Maar alleen een klimaatadaptief beplantingsconcept is niet voldoende om Lidl Eersel de duurzaamste vestiging van de supermarktketen te noemen. Zo zijn er ook zonnepanelen op het dak geplaatst en met de warmtepomp in de technische ruimte en wordt er zoveel mogelijk regenwater opgevangen dat op een natuurlijke manier weer infiltreert in de grond. Op die manier zorgen we weer voor perfecte voeding aan de gave beplanting! Door met een speciaal samengestelde lava-substraat te werken in de onderlaag, kunnen we bewatering van de planten perfect managen en de groei van onkruid minimaliseren. Wel de lusten qua uitstraling en niet de lasten van het onderhoud.

Kortom: de duurzame keuzes voor Lidl doen geen concessies aan de beleving en bewijst tevens dat groen geen dure kostenpost hoeft te zijn!

Voldoen voorwaarden omwonenden

Lidl had begin 2020 al het plan om in Eersel een grotere winkel te bouwen. De vergunning van de gemeente was er vrij snel, maar omwonenden waren in eerste instantie niet blij doordat er onder andere tegen een grote muur aan gekeken werd. Door de combinatie met groen, laat Lidl in samenwerking met The Dutch Wave zien dat groeiambities uitstekend gecombineerd kunnen worden met beleving, uitstraling en het behoud van een groene omgeving. Hopelijk stellen we op die manier ook de omgeving tevreden.

Toonaangevende bedrijven

Toonaangevende bedrijven zoals Lidl zijn bewust met duurzaamheid bezig en we zijn trots dat we hier onze duurzame (lava)steen aan bij hebben mogen dragen. Maar niet alleen Lidl klopt aan bij The Dutch Wave, ook de organisatie van Driessen Groep heeft recent de expertise van ons ingehuurd om meer werkgeluk mogelijk te maken op de Human Campus te Helmond. Meer hierover zal later verschijnen.