Duurzaamheid die staat als een huis: geef bomen een tweede thuis!

Duurzaamheid, wat houdt dat nou in? Veel mensen denken aan zonnepanelen, groene energie en windmolens. Het ‘echte’ antwoord? Het gaat naar onze mening bijna altijd om hoe we in de toekomst een besparing op kunnen leveren of milieubelasting kunnen reduceren. Helaas komt er vaak eerst milieuvervuiling aan te pas voordat we dit teweeg kunnen brengen. Dat kan anders, vindt The Dutch Wave! Hoe? Door bomen een tweede thuis te geven. Nieuwsgierig? Lees vooral verder…

Een kijkje in de natuur

Het wordt als innovatief gezien wanneer mensen natuur en wetenschap bij elkaar brengen. Maar waarom kijken we niet kritischer naar de charme en schoonheid die de natuur te bieden heeft? De natuur heeft namelijk alles al eens bedacht, daar kunnen we gebruik van maken! Een voorbeeld: er worden diverse bomen gekweekt waar de nodige inspanningen voor geleverd moeten worden. En dat terwijl er veel mooie volwassen – bestaande – bomen zijn die bijvoorbeeld plaats moeten maken voor ‘duurzame nieuwbouw’. Deze mooie volwassen bomen, die CO₂ reduceren, worden hierdoor getransformeerd naar houtsnippers. Zonde en verre van duurzaam! Iets wat tientallen jaren heeft gekost gaat verloren. Een onwerkelijke gedachte voor mensen met een groen kloppend hartje. Sterker nog: daar gaat ons groene hart van huilen. Er zit nog een tegenstrijdige kant aan dit verhaal. Want bij een nieuwe tuin, nieuw landgoed of nieuw binnenstedelijk gebied wordt namelijk vanuit budgettaire redenen vaak gekozen voor minder volwassen bomen. 

Dat moet anders kunnen, vinden wij bij The Dutch Wave. Mooie volwassen bomen zijn aan de ene kant een last voor een nieuwe weg of ontwikkeling, maar kunnen in een ander project juist van onmiskenbare waarde zijn! 

Geef bomen een tweede thuis

Om die reden hebben we een netwerk opgericht om het aanbod van bomen in kaart te brengen en zo de verbinding te maken met de vraag die er is in de markt. Veelal in binnenstedelijke gebieden, landgoederen of bijvoorbeeld pretparken kunnen volwassen bomen een absolute verrijking zijn. Zo redden we ze van versnippering! Recent hebben we bomen van ‘Het Land van Ooit’ voorzien van een nieuwe bestemming. Ze moesten namelijk plaatsmaken voor een nieuwe ontwikkeling. Ooit verrijkten ze een prachtig park, nu pronken ze op een plek waar ze hun waardering mogen voortzetten, verrijkt in een volwassen groene omgeving. Dat noemen we nog eens duurzaam ondernemen. Het (her)gebruiken van natuurlijke rijkdommen die weer ten goede komen van de omgeving. Op die manier kunnen we bomen een tweede thuis geven. Dat maakt dat ons groene hart, en hopelijk ook die van jou, weer een sprongetje maakt. 

Wil jij ook één of meerdere bomen een andere bestemming geven en kan je daar onze hulp bij gebruiken? We helpen je graag, neem contact op met The Dutch Wave.